پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
از امام پنجم خود چه می دانید؟
نوشته شده در چهار شنبه 3 آبان 1391
بازدید : 2508
نویسنده : علی اکبری

 

او در سن چهارسالگی در كربلا و ماجرای عاشورای حسینی حضور داشت، و در سفر كوفه و شام، همراه پدر، همه ماجراها را می دید، و براساس فرهنگ عاشورا تربیت شد.

امام باقر علیه السلام تجسمی از ارزشهای والای انسانی و كمالات اخلاقی بود و همه لحظه های زندگی درخشانش، درسهای بزرگ انسانی را الهام می بخشید. امام پنجم شیعیان در علم، زهد، عظمت و فضیلت سر آمد همه بزرگان بود و مقام بزرگ علمی و اخلاقی او مورد تصدیق دوست و دشمن بود . به قدری روایات و احادیث در زمینه مسائل و احکام اسلامی، تفسیر، تاریخ اسلام و انواع علوم از آن حضرت به یادگار مانده است که تا آن روز از هیچ یک از فرزندان امام حسن و امام حسین علیهما السلام به جا نمانده بود.


القاب امام

افزون بر لقب «شاکر» و «هادی» به طور عمده به لقب «باقر» شهرت یافته است. معنای باقر شکافنده است که جابر بن یزید جعفی در توضیح آن گوید: لأَنّه بقر العلم بقراً ای شقّه و أظهره اظهارا؛ زیرا آن حضرت علم را شکافت و رموز و دقائق آن را روشن ساخت. ‏( علل الشرایع، ج 1، ص 233)

خلفای معاصر

در دوران امامت امام باقر علیه السلام پنج نفر به زمامداری رسیدند که عبارتند از: 1- ولید بن عبدالملک. 2-سلیمان بن عبدالملک. 3- عمر بن عبد العزیز. 4- یزید بن عبدالملک. 5 - هشام بن عبدالملک.

در بین این پنج نفر فقط عمر بن عبد العزیز به خاندان پیامبر علیهم السلام علاقه مند و نسبتا عادل بود. ولی مابقی افرادی خود کامه و ستمگر بودند و خصوصا نسبت به امام سخت گیر بودند.


شیعه در عصر امام

دوران امامت امام محمد باقر ـ علیه السّلام ـ مصادف با ادامه فشارهای خلفای بنی امیه و حكّام آنها بر شیعیان عراق بود. عراق مركز اصلی شیعه محسوب می گردید. شیعیان هر ساله در مراسم حج، با امام تماس داشتند. این تماس ها معمولاً یا در مكه و یا در بازگشت و عبور از مدینه، صورت می گرفت. با توجه به برخی اخبار، مردم عراق از رفتن نزد امام باقر ـ علیه السّلام ـ در مدینه، نهی شده بودند. (مختصر تاریخ دمشق، ج23، ص 83)

مشكل «غُلات» در این دوران، یكی از مشكلات برای شیعیان بود. شمار این گروه رو به فزونی بود. وقتی كه امام، آنها را از خود طرد كرد، اصحاب آن حضرت نیز «غُلات» را از جمع خود بیرون راندند. «مغیره بن سعید» و «بیان بن سمعان»، كه هر دو از معروفترین شخصیت های غالیان و از رهبران آنها بودند، توسط اصحاب امام باقر علیه السّلام تكفیر شدند.

تأكید امام باقر ـ علیه السّلام ـ به عمل گرایی شیعیان، به طور غیر مستقیم، در مقابل تمام فرقه هایی كه به عمل صالح اعتنایی نداشتند، صورت می گرفت.

بسیاری از شیعیان عراق در اثر فشار و اختناق موجود، انتظار داشتند كه امام ـ علیه السّلام ـ به عراق آمده و دست به شمشیر ببرد. ولی امام باقر ـ علیه السّلام ـ مأمور به تقیه بود. لذا، برخی از آنها نسبت به امامت آن حضرت دچار تردید گشتند. آگاهی كافی درباره امامت به آنها نمی رسید و به همین جهت گروهی به «زید» برادر امام گرویدند و انشعابی را بوجود آوردند. هر چند زید هفت سال زودتر از برادرش، در كوفه وفات یافت. اما در همین دوره و پس از آن ریشه های گرایش به زید در میان شمار زیادی از شیعیان رشد كرد.

مخالفت با مصالح «امویان» موجب اختلافات كمتری در میان شیعیان می گشت. اما به موازات فروكش كردن فشار های سیاسی بر آنان، مسئله «غُلات» به تدریج دامنه بیشتری گرفت؛ به طوری كه مسأله مهم در زمان امام صادق ـ علیه السّلام ـ مسأله «غُلات» محسوب می گردید. فشار امویها، جز در دو سال حكومت «عمر بن عبد العزیز»، (از سال 99 تا 110) در تمام دوران حكومت آنان به شدت ادامه داشت.

منابع:

رسول جعفریان ـ تلخیص از كتاب حیات فكری و سیاسی امامان شیعه.

علی اصغر رضوانی- شیعه شناسی و پاسخ به شبهات.

مرکز جهانی اطلاع رسانی آل البیت علیهم السلام.


منبع: تبیان



:: موضوعات مرتبط: زندگی چهارده معصوم , ,



مطالب مرتبط با این پست
.
زندگانی حضرت محمد ( ص )
زندگینامه حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)
زندگینامه حضرت علی (ع)
از امام پنجم خود چه می دانید؟
غدیر 1
جاودانگی قیام امام حسین علیه السلام
زیارت عاشورا امام حسین ( ع )
جملات زیبا در مورد به خدا
شگفتي هاي سوره اخلاص
قرآن ! من شرمنده
زندگی نامه مام حسین (ع)
زندگانی حضرت علی (ع)
زندگی نامه امام حسن (ع )
بر اسرای کربلا چه گذشت؟
چگونگی فعالیت مغز انسان هنگام خواندن نماز
زندگینامه امام علی بن موسی الرضا عليه السلام
تربتی که عاشورای امسال، به رنگ خون شد
علائم ظهور امام زمان عج :
مشخصات و تاریخچه مرقد امام حسین
اخلاق حضرت محمد «ص»

ايرانيان چگونه شيعه شدند؟
زندگی نامه حضرت محمد (ص)
شناخت اجمالی امام هشتم امام رضا (ع)
چند داستان از زندگى امام رضا(ع)
احاديثي از امام (ع)
زندگينامه امام عسگري (ع)
بقیع از آغاز تا همین امسال
دانستنی های قرآنی
تصویر داخل مرقد مطهر پیامبر اکرم حضرت محمد مصطفی (ص)
زندگینامه 14 معصوم
ولادت پیامبر اسلام (صلّی الله علیه و آله و سلّم)
زندگینامه امام هادی علیه السلام
روز مبعث چه روزی است؟
شهادت امام موسی کاظم(ع)
برکاتی حیرت انگیز درباره بسم الله
عکس داخل ضریح امام حسن عسکری (ع)
گوشه ای از زندگانی امام موسی كاظم (ع)
«اشهد أن علیاً ولی‌الله» چرا به اذان اضافه شد؟
احادیث منتخب
زندگی آنقدرها هم جدی نیست!
اعمال مشترک دهه اوّل ماه ذی الحجه
اهمیت زیارت خانه خدا و مزار رسول الله(ص)
درب خانه حضرت زهرا (س)
زندگینامه امام محمد باقر(ع)
متن فارسی خطبه غدير
دعای سلامتی امام زمان(عج)
غدير خم كجاست ؟
تاكيد بر امامت و ولايت امام علی(ع) در غدير
ولادت و خاندان امام علی (ع)



می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: